erantis.se  Erantis  

Simmarens resa

Simmarens resa

Simmarens resa
Lise Drougge
Dejavu Publicerings AB
ISBN 978-91-7451-180-2
ISBN 9789174511802
253 sidor

I romanen Simmarens resa möter vi en handfull människor slumpartat sammanförda till en kortvarig sommargemenskap i ett hus vid havet. Man njuter av sol och luft, man vilar sig, man roar sig, man resonerar och iakttar medan man kommer varandra allt närmare. Den skenbart problemlösa sommaridyllen rivs upp när de båda ungdomarna plötsligt försvinner på en resa utan närmare förklaringar. Lise Drougge vet mycket om den mänskliga naturen, om ensamhet och anpassning, om ömhetslängtan och behovet att komma till klarhet med sig själv och sina känslor.

Kring den trevande och tafatta kärlekssagan mellan de båda ungdomarna har hon svept ett vackert ljus. Och vilken gudomlig artist hon är på språkinstrumentet, hennes stil är klar som kristall, effektiv, snabbt formulerande.
(Ven Nyberg, Svenska Dagbladet)

Så mycken öm och omutlig mänsklig insikt i så fint nyanserad och fast stilkonst är det inte ofta man möter. När det händer är det en upplevelse och det är just vad Lise Drougges bok blir.
(Birger Norman, Stockholms-Tidningen)

Denna utsökta lilla roman från 1960 är väl värd att återutge. Historien om kusinerna, Marie och Henrik, som flyr den kvävande och krävande skärgårdsidyllen och ger sig ut på planlösa järnvägsresor, innehåller åtskilliga sanningar om vuxenblivandet och den spirande kärlekens ljuva plågor. ... Tågresorna blir symboler för deras sökande efter en egen identitet, liksom Henriks simturer i havet ger en bild av hans frihetslängan.
(Citat ur lektör Bo Nordstrands recension av Simmarens resa i BTJ-häfte 24: 2010)

Om Lise Drougge