erantis.se  Erantis  

Så glad

Så glad

Så glad
Lise Drougge
Bokförlaget Erantis
ISBN 978-91-978868-0-2
ISBN 9789197886802
176 sidor

Två systrar, Nenne och Della, tillbringar några sommarveckor i en stuga på landet. "Kom i år också", skrev Nenne till sin syster och att allt skulle bli bättre i år även om hon för pengars skull måste ta emot sommarbarn. Och Della kommer med sina två barn, babyflickan Monni och den lille pojken Jan, som Nenne kallar "Så glad". Systrarna är mycket olika, Nenne är känslig och osäker, Della den starka och överlägsna. I deras verklighet finns mygg, tvestjärtar, ungar som bråkar, slår sig, spiller välling och blir sjuka. Som andningshål har de sina hemliga konstnärsdrömmar: Nenne skriver dikter, Della har stunder när hon i vild inspiration ritar i sitt skissblock och kasserar verken efter hand.

Att Lise Drougge är bra, helbra, även från strikt artistiska synpunkter har ofta sagts ut - men inte att hon är ovanlig och inte vari hennes ovanlighet består: hon hittar på nytt. I varenda en av hennes romaner möter man människor som man inte träffat på i litteraturen, insatta i oförutsedda konflikter. Hennes prosa är alltid stilsäker med spänst och eld från hennes temperament... hon är något av en pionjär i svensk berättarkonst. (Ivar Harrie, Expressen)

Atmosfären är uppladdad med kvinnors och barns vanskliga värld så full av ömhet utan gräns... (Ella Taube, Stockholms-Tidningen)

Lise Drougge lyckas med det svåra att göra konst av glädjen, den glädje som är till vardags och som är bärande i tusen småting. (Walter Dickson, Ny Tid)

Lise Drougge har en avundsvärd förmåga att levandegöra de svåröverstigliga praktiska bekymren, som tornar upp sig, när det gäller att hålla barnen friska och glada. Systrarnas försök att upprätthålla vänskapliga förhållanden sinsemellan är gripande. En nyckelroll spelar Dellas lille son och som vuxen läsare känner man igen de känslomässiga komplikationer som uppstår när man tvingas ljuga för barn. Att Lise Drougge förutom sitt författarskap, också utövar bildkonst, märks på de tydligt tecknade miljöerna och karaktärerna i boken. (Citat ur lektör Bo Nordstrands recension av Så glad i BTJ-häfte 17: 2011)

Om Lise Drougge